اصول و نکات طراحی روف گاردن
طراحی روف گاردن (Roof garden) + ۴ سبک روف گاردن مدرن (آپدیت 1400)
Interior decoration
Narc Design takes a holistic technique to the design procedure. We start with our most powerful implement: our ears. We take the time to listen to our clients and help our clients priorities strategic architectural design goals within real-world project limitations. We’re committed to providing professional Design
در این مقاله از مقالات آموزشی استودیو معماری نارک، قصد داریم شما را با یک طراحی بی نظیر و پرطرفدار به نام روف گاردن آشنا کنیم. روف گاردن یا باغ بام، همانطور که از نامش پیداست، فضای سبزی بر روی سقف ساختمان مسکونی، اداری یا تجاری است. طراحی روف گاردن را می توان به سبک های مختلف انجام داد که در این مقاله حتما به آنها می پردازیم. همچنین، متاسفانه باورهای غلطی نیز درمورد روف گاردن شنیده می شود که قصد داریم میزان صحت و دلایل رواج آنها را بررسی کنیم.
طراحی روف گاردن
طی سال های اخیر، ایجاد محیط های آرامش بخش برای ساکنین ساختمان ها به یکی از نیازهای اساسی تبدیل شده است. وجود عناصر گل و گیاه، درختچه و فضای سبز در ساختمان سازی سبب ایجاد آرامش بیشتر می شود. اما ساختمان های مرتفع معمولا به محوطه های سبز دسترسی کمتری دارند، بنابراین اینجاست که گزینه ای بی نظیر به نام طراحی روف گاردن مطرح می شود.
روف گاردن یا باغ بام، یک باغ سبز روی پشت بام است که با استفاده از گیاهان سبز و گل های رنگارنگ روی بام ساختمان ها طراحی می شود. این روزها بدلیل مسائل حفاظت از محیط زیست، آلودگی هوا و نبود فضای کافی برای ایجاد محوطه های سرسبز، این نوع طراحی اهمیت زیادی پیدا کرده است. درنتیجه، این طراحی امروزه بعنوان یکی از پروژه های طراحی نمای ساختمان شناخته می شود.
نکات مهم طراحی روف گاردن
معمولا نکات مهمی در اجرای پروژه های باغ بام توس استودیو معماری نارک درنظر گرفته می شود. پیش از پرداختن به این نکات، بهتر است بدانید که لزوما روف گاردن بر روی بام اجرا نمی شود. بلکه می توان بر لابی ساختمان ها، سیستم باغ بام را پیاده سازی کرد. پاسیوها و تراس ها نیز مکان مناسبی برای این کار هستند. از مهمترین نکات درهنگام طراحی باغ بام می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- استفاده از گیاهان مناسب: درهنگام تهیه گیاهان بر روی بام بهتر است میزان نور مستقیم خورشید، میزان رشد ریشه گیاه و مقدار تحمیل گرمای گیاه درنظر گرفته شود.
- زیرسازی بام: سطح تمام پشت بام باید آماده سازی شود و معمولا روش مدولار استاندارد بدین منظور انجام می شود.
- آبیاری اتوماتیک: برای نگهداری مناسب از گیاهان بهتر است سیستم آبیاری اتوماتیک و هوشمند راه اندازی شود که در زمان های مشخص آبیاری انجام شود.
- کف سازی مناسب فضای بام: کف سازی بصورت های قلوه سنگ، چوب یا شن انجام می شود. بیشتر شدن سطح این کف ها سبب افزایش هزینه می شود.
- نورپردازی فضای پشت بام: یکی از عناصر برای زیباسازی پشت بام است اما هزینه بالایی دارد.
- تجهیزات جانبی: سایر تجهیزات جانبی مانند آلاچیق، مبلمان، آبنما و غیره را نیز می توان بکار برد. هرچه هزینه بیشتری صرف کرده و پروژه تخصصی تر پیش برود، مطمئنا کیفیت و عمر طراحی انجام شده بیشتر خواهد بود.
۴ سبک ساخت روف گاردن
مهمترین سبک های طراحی روف گاردن، شامل 6 سبک است:
به منظور طراحی این سبک روف گاردن باید عمق بیشتری را درنظر گرفت. این سبک دارای پوشش گیاهی زیاد است و معمولا در ساختمان هایی اجرا می شود که نوساز بوده و زیرساخت محکمی دارند. معمولا از عناصری همچون درختچه ها و درختان، انواع گل و گیاه، چمن مصنوعی و سنگفرش می توان در این سبک استفاده کرد.
در این سبک، عمق و پوشش گیاهی کمتری درمقایسه با سایر سبک ها بکار می رود. بنابراین، اجرا و نگهداری از این سبک روف گاردن ساده و ارزان تر است. از المان هایی همچون گل و گیاه های سبک، چمن های مصنوعی و خرده سنگ های تزئینی می توان استفاده کرد.
سایر سبک های طراحی باغ بام معمولا روی یک لایه پیوسته از کف بام اجرا می شود. به منظور کاشت گل و گیاهان در این سبک، کانتیرهای مخصوصی بکار می رود. محیط کاشت در این سبک، به شکل ناپیوسته و مدولار طراحی می شود. این سبک برای آپارتمان های مسکونی مناسب تر است.
در طراحی مدرن بام سبز می توان دو سبک فشرده و گسترده را ترکیب کرد. این ترکیب سبب می شود وزن زیادی بر بام ساختمان وارد نشود. از المان هایی همچون انواع درختچه، چمن مصنوعی، چوب و سنگریزه و گل و گیاه می توان در طراحی این سبک استفاده کرد. معمولا در این نوع سبک، درختکاری و سنگ کاری در قسمت های کمتری اجرا می شوند.
۳ باور غلط درمورد باغ بام
باورهای غلطی درمیان عوام وجود دارد که سبب می شود به سراغ طراحی باغ بام نروند.
نشت باغ بام پس از مدتی طولانی
یک باور رایج درمورد باغ بام این است که نفوذ ریشه های درختان در سقف درطولانی مدت سبب ترک خوردن سقف می شود. اینکه این باور درست است یا غلط، بستگی به طراحی روف گاردن دارد که بصورت تخصصی انجام شده یا خیر. اگر اجرای آن را به گروهی متخصص بسپارید، این اتفاق بندرت رخ می دهد. نکات مهمی در طراحی وجود دارد که سبب پیشگیری از این اتفاق می شود:
- فضای کافی برای رشد درختان درنظر گرفته شود.
- درختانی انتخاب شود که ریشه های بیش از حد محکم نداشته باشند.
- ارزیابی صحیح بام با مهندسی اصولی یک متخصص، سبب می شود شاهد شکاف و ترک خوردگی در سقف خود نباشید.
هزینه بسیار بالای آبیاری باغ های بام
در نگاه اول، طراحی یک روف گاردن از دید بسیاری از ما پرهزینه است. اما یک متخصص طراح براحتی می تواند مناسب ترین و اقتصادی ترین ایده برای اجرای چنین طرح هایی را ارائه دهد. این ایده ها در برای کوتاه مدت و یا بلندمدت قابل تغییر است. برخی نکاتی که از سوی این متخصصین درنظر گرفته می شود عبارتست از:
- هنگام طراحی منظر بهتر است فضای موردنیاز و محوطه سازی برای گیاهان را درنظر گرفت.
- با درنظر گرفتن صحیح فضای موردنیاز، می توان زهکشی یا سیستم های بستر را مشخص کرد.
- معمولا بسترهای ضخیم تری توسط متخصصین پیشنهاد می شود.
- بسترهای ضخیم سبب جذب آب بیشتر و ذخیره سازی آب و آزادسازی آن در هوای گرم تر توسط سیستم زهکشی می شود.
- درنظر گرفتن چنین بستری توسط متخصصین سبب کاهش نیاز آبیاری می شود.
پیدایش مشکلات ساختاری در اثر طراحی باغ بام
یکی از نگرانی های طراحی روف گاردن مربوط به مشکلات ساختاری و میزان بار وارده برای روف گاردن است. در این رابطه، معماران و مهندسین سازه در استودیو معماری نارک در هنگام طراحی، میزان بار وارده را درنظر می گیرند. معمولا در پشت بام های سبز برای ایجاد مقاومت و تقویت بار اضافی در حین توسعه باغ بام و سایر جزئیات، آماتورهایی پیاده سازی می شود. بهترین روش نصب یک باغ بام توسط متخصصین استودیو معماری نارک ارزیابی و اجرا می شود. بنابراین، جای نگرانی نیست.
دسترسی سریع به صفحات
از لینک های زیر میتوانید دسترسی سریعتر به دیگر صفحات سایت داشته باشید