طراحی نما
اصول طراحی نمای ساختمان: بررسی نکات انواع طراحی نما از کلاسیک تا مدرن
Facade design
Narc Design takes a holistic technique to the design procedure. We start with our most powerful implement: our ears. We take the time to listen to our clients and help our clients priorities strategic architectural design goals within real-world project limitations. We’re committed to providing professional Design
یکی از معیارهای مهم در ساخت و ساز و زیبایی ظاهری ساختمان، طراحی نما است. نمای هر ساختمان در ظاهر خیابان و شهر تاثیرگذار خواهد بود. نمای ساختمان توسط یک معمار با درنظر گرفتن اصولی مرتبط با نما طراحی می شود. این طراحی بسیارساده به نظر می رسد، اما حقیقت این است که پیچیدگی های خاص خود را دارد و اگر به شکل اصولی و با رعایت نکات مهم انجام نشود، حاصل کار رضایت بخش نخواهد بود.
با اینکه نما جزو آخرین کارهای موردنیاز در طراحی ساختمان اما اولین تاثیری است که با تماشای یک ساختمان منتقل می شود. همچنین، یکی از راه های شناخت هر ساختمان و تمایز آن از سایر ساختمان های اطراف آن، نمای ساختمان است. امروزه نماهای بسیار متنوعی توسط معماران طراحی می شود که ممکن است برخی از آنها را دوست داشته باشید اما برخی دیگر را نپسندید. پسندیدن نما بستگی به سلیقه ناظر دارد. اما درهر صورت، نماهای زیبا دارای ویژگی هایی هستند که تقریبا از دید هر شخصی زیبا و دلربا به نظر می رسند. در این مقاله به بررسی انواع نما با طراحی های مختلف و نکات مربوط به هریک می پردازیم.
طراحی نمای ساختمان
سیکی از مهمترین مراحل مروبط به معماری ساختمان، طراحی نمای ساختمان است، زیرا اولین چشم انداز و به عنوان لباس ساختمان محسوب می شود. از روی نمای ساختمان تا حدی می توان به هویت فضای داخلی آن پی برد. بنابراین زیبایی و جذابیت نما یکی از ویژگیهایی است که تاثیر فراوانی بر ذهن کاربران و مخاطبان می گذارد. نمای ساختمان در کنار جذب و تاثیر بر مخاطبین، در زیباسازی منطقه سکونت و مناظر شهری موثر است.
طراحی نما توسط معماران بعنوان مرحله ای مهم از ساخت و ساز در همان مراحل ابتدایی طراحی نقشه ها آغاز می شود. به این دلیل از ابتدا باید بر روی آن کار شود که همچون سایر موراد مرتبط با ساختمان باید موردتایید شهرداری قرار گیرد. نما باید بگونه ای طراحی شود که بعنوان پوسته خارجی ساختمان را از آسیب های احتمالی حفظ می کند. بنابراین، دلایل کلی طراحی نما برای ساختمان را می توان بصورت زیر خلاصه نمود:
- زیبا و شیک نمایان شدن ظاهر ساختمان
- ایجاد مقاومت بیشتر برای ساختمان درمقابل شرایط نامناسب جوی ازجمله باد و باران، زلزله و یخبندان
- پیشگیری از ورود آلودگی های صوتی به داخل ساختمان
- پیشگیری از هدر رفتن انرژی در تمام فصول سال
اصول طراحی نما
برای ساخت یک نمای مناسب برای هر ساختمان مسکونی و تجاری یا غیره، باید اصول طراحی را رعایت کرد. تنها در این صورت می توان از هزینه و زمان صرف شده بابت آن رضایت کامل داشته و از مزایای آن بهره مند شد.
همانگونه که پیش تر گفته شد، زیبایی نمای ساختمان بر روی زیباسازی فضای عمومی شهری موثر است. بنابراین می بایست اصول طراحی یک نمای زیبا توسط معماران طراحی درنظر گرفته شود. یکی از مهمترین اصول به منظور زیباسازی، استفاده از مصالح مناسب و متناسب با نما است. باید مصالحی در کنار یکدیگر استفاده شود تا نما تاحد ممکن خاص و شیک به نظر برسد.
همچنین تنوع رنگ و تنوع بافت در طراحی نما بسیارمهم است که این نیز به انتخاب مصالح و مواد مناسب وابسته است. علاوه براین، نما ترجیحا بهتر است با نماهای ساختمان های اطراف و منطقه واقع شده هماهنگی داشته باشد. بدین منظور، پیش از اقدام برای طراحی، بافت منطقه بررسی شده و نتایج حاصل از بررسی به کمک خلاقیت و هنر معماری ترکیب شده تا نتیجه مطلوب حاصل شود.
یکی از اصول مهم طراحی نما بخصوص برای ساختمان های با ارتفاع بلند و چند طبقه، سادگی نما است. در طراحی نمای اینگونه ساختمان ها تنوع بیش از حد نباید در طراحی بکار رود زیرا سادگی و خوانایی آن را از بین می برد. معمولا نمای خارجی تک رنگ برای ساختمان های مرتفع مناسب تر است. علاوه براین، برای خارج شدن از یکنواختی، معمولا می توان تعداد محدودی المان شاخص بکار برد.
امروزه، نورپردازی ساختمان نیز از المان های مهم در طراحی نمای ساختمان است. زیرا سبب می شود ساختمان در شب ها نیز جذابیت و تاثیرگذاری بر مخاطب را دارا باشد. اما این نورپردازی نباید خیره کننده باشد و تاکید بیشتر بر نما داشته باشد. بطوریک ه ابتدا خود نما نمایان شده و سپس نورپردازی جلوه گر باشد.
- تغییر دادن ابعاد بازشونده در نما مانند پنجره ها
- تلفیق و ترکیب مصالح مختلف
- ترکیب نمودن المان های افقی، عمودی و غیره
نکات مهم طراحی نما
نکات زیادی درمورد طراحی نمای ساختمان وجود دارد که درهنگام طراحی حتما باید درنظر گرفته شوند:
- موقعیت جغرافیایی و موقعیت قرارگیری ساختمان
- بودجه کارفرما
- نوع کاربری و استفاده از ساختمان مثلا مسکونی، اداری، ویلا و غیره
- نیاز کاربران ساختمان
- عناصر بکار رفته در ساختمان مانند پنجره ها، مواد و مصالح، گیاهان طبیعی، سبک طراحی و غیره
تمامی موارد فوق باید در طراحی های نمای ساختمان تناسب کامل داشته باشند. طراحی نمای ساختمان یکی از بخش های حساس طراحی ساختمان است. بنابراین، در کنار توجه به اصول طراحی و نکات مهم آن، باید از مصالح باکیفیت نیز استفاده شود.
انتخاب نمای مناسب
حال که با نکات مهم طراحی برای نمای ساختمان آشنا شدید، نوبت به انتخاب سبک مناسب نما می رسد. به منظور انتخاب نمای مناسب برای ساختمان، بیش از هر چیز باید به نوع کاربری ساختمان توجه نمود. طراحی نما در هریک از ساختمان های اداری، مسکونی، تجاری، ویلا و غیره، سبک خاصی از طراحی نما را پیروی می کند. نما باید هویت و کاربری ساختمان را نشان دهد. بنابراین شناخت کاربری ساختمان بر نوع سبک مناسب برای نمای ساختمان بسیارموثر است.
علاوه بر نوع کاربری، عامل مهم دیگر در انتخاب نوع نما برای ساختمان، بودجه کارفرما است. سبک انتخابی و مواد و مصالح موردنیاز برای طراحی باید هماهنگی کامل با بودجه کارفرما داشته باشد. بنابراین در این مورد باید با گروه معماری موردنظر، هماهنگی ها و گفتگوهای لازم را داشته باشید و از راهنمایی های آنها بهره مند شوید.
انواع طراحی برای نمای ساختمان ها
در کنار نوع کاربری هر ساختمان و اینکه در چه منطقه ای واقع شده و نماهای اطراف آن چگونه هستند، یکی از مهمترین عوامل موثر بر انتخاب نما، سلیقه شخصی است.
دسترسی سریع به صفحات
از لینک های زیر میتوانید دسترسی سریعتر به دیگر صفحات سایت داشته باشید